Chat direct!

WERK VINDEN MET BREDAY?

breda069zw.jpg

BREDA - Bij uitzendbureaus hadden ze geen werk voor hem. Lange tijd zat de 21-jarige Bredanaar Joey Taks daarom thuis. Totdat hij contact opnam met Breday. De maatschappelijke ondersteuning van de gemeente Breda vond binnen no time een passende baan voor hem.

MEER JONGEREN KLOPPEN AAN BIJ BREDAY

Steeds meer jongeren melden zich met meerdere problemen bij de gemeente Breda; op het gebied van onder meer werk, studie en geld. Voor elk probleem een ander loket, met welke hulpvraag kun je waar terecht?

In maart opende de gemeente Breda één digitaal hulppunt waar jongeren van 18 tot en met 27 jaar kunnen aankloppen met hun problemen, op het gebied van onder meer werk, studie en geld: Breday. Sinds juli is er een fysieke locatie aan de Gravinnen van Nassau Boulevard, in het station.

Specifieke hulpvraag

Inmiddels zijn er al 167 jongeren die aankloppen bij Breda voor een specifieke hulpvraag, weet Sjoerd Beijen (47), werkgeversadviseur van de gemeente Breda en coördinator van Breday. ,,Van jongeren die dakloos dreigen te raken tot aan het vinden van een gepaste baan of studie. De problemen zijn heel breed.”


"WIJ NEMEN DE REGIE VAN DE JONGERE OVER, PROBEREN ZE ZELF TE ONDERSTEU­NEN OF SCHAKELEN INSTANTIES VOOR HEN IN."

- Sjoerd Beijen, Breday
Beijen ziet dat Breday hard nodig is: ,,De decentralisatie binnen de gemeente heeft ervoor gezorgd dat jongeren bij verschillende loketten terecht moeten. Is het handig dat ze vijf keer hetzelfde verhaal moeten vertellen? Als je in de shit zit, dan haak je op een gegeven moment af. Wij nemen de regie van de jongere over, proberen ze zelf te ondersteunen of schakelen instanties voor hen in. Hiervoor hebben we jongerenregisseurs met een groot netwerk in dienst.”

Tijdens de pandemie is het aantal aanvragen voor uitkeringen bij de gemeente flink gestegen. Beijen: ,,Jongeren worden extra hard getroffen, omdat zij veelal werkzaam zijn in tijdelijke (flex)contracten en nog weinig rechten hebben opgebouwd. Zij zijn dan ook de eersten van wie werkgevers afscheid nemen.”

GEREEDSCHAPPEN INPAKKEN

Joey Taks is een van die jongeren die maar geen werk kon vinden. ,,Ik heb verschillende banen gehad, via verschillende uitzendbureaus, maar mede door de coronacrisis heb ik heel lang thuis gezeten.” Via het UWV kwam hij bij Breday terecht. ,,Al snel konden ze me plaatsen bij Bosch in Breda. Daar had ik al eerder als uitzendkracht gewerkt en heb toen een hele leuke tijd gehad. Ik werk aan de productielijn, ik pak gereedschap in.”
 
Ook Yazen Shahen (27) is geholpen door Breday. ,,Ik kom uit Syrië, maar ben sinds 2017 in Nederland. Ik wist niet hoe de regelingen in Nederland waren, zeker voor vluchtelingen geeft zoiets als Breday dan ondersteuning.”

Breday hielp Shahen met het vinden van een juiste studie. ,, Mijn begeleider sprak duidelijk en langzaam, zodat ik alles begreep. We keken samen naar welke opleiding bij mij past. Ik kreeg informatie over veel opleidingen, van in de techniek tot aan de horeca. Ook werd ik geholpen bij het opstellen van mijn CV.” Uiteindelijk koos Yazen voor de opleiding tot elektromonteur aan het Curio in Breda. ,,Daar ga ik dit jaar mee starten.”

Beijen besluit: ,,Maar ik hoop niet alleen een uitnodigende ontmoetingsplek voor jongeren te zijn, maar ook voor maatschappelijk partners. Wij willen de schakel tussen de gemeente en de jongere zijn.”

Meer nieuws
Start jouw
toekomst
bredayteam.png
Team Breday Jongerenadviseurs

Even Whatsappen is ook geen probleem!