Chat direct!

HOE DEAL JE MET TEGENSLAGEN?

breda076-2.jpg

Herken je dat? Je verheugt je zo erg op iets, maar dan wordt het gecanceld. Je weet wel, wat er afgelopen zomer gebeurde. Hoe deal je dan met zo’n tegenslag? We vertellen het je hieronder, lees je mee?

‘Helaas ben je niet uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek. Ergens was dat wel te verwachten toen ik solliciteerde naar een functie waar 3 jaar werkervaring bij stond. Kijk, ik was er niet echt van uitgegaan dat ik meteen zou worden aangenomen als online marketeer bij m'n favo webshop; ik had de maand ervoor pas mijn diploma opgehaald. Maar toch voelde het even als falen. Die teleurstelling loslaten was toen ook wel lastig, want het bleef de hele dag ronddwalen in mijn hoofd. Je zou denken: ah joh, één afwijzing is ook weer niet zo shocking, toch? Mijn pa zou zeggen: "brand, dat is pas erg."

WAT IS HET GEHEIM?

Je ex, jij, de overbuurman, we maken allemaal teleurstellingen mee. Hoe we hiermee omgaan? Dat doen we allemaal op onze eigen manier. De een zakt drie keer voor zijn praktijkexamen en gaat gewoon weer op voor poging nummer vier, terwijl de ander zich down voelt als een Tinder match niet reageert op ‘heey, alles goed?’ Toen we hoorden dat het een festivalloze zomer ging worden, moest ik ook wel even slikken. Dansjes en drankjes hadden we wel verdiend na een flinke tijd binnen te hebben gezeten. Maar sommige mensen kunnen dit soort nieuws veel makkelijker loslaten. Hoe doen ze dat? Het geheim: je mindset.

 

“Geluk kan je trainen, het is net als fitness.” – Mo Gawdat.

MINDER VERWACHTEN?

Nu hoor ik je denken: oké, moet ik dan minder verwachten? Niet per se, maar het is fijn om te weten dat we niet ongelukkig worden door de gecancelde festivals, maar door de manier hoe we daarover denken. Laat dat eens tot je doordringen...

Nog vaag? Stel, je hebt een date gefixt voor morgenavond. Je holt na het werk vlug nog even naar de kapper. Achteraf kom je thuis, kijk je in de spiegel, zie je dat het veel korter was dan je had verwacht. Maar dat betekent niet dat de knipbeurt slecht was; je verwachtte alleen wat anders.

hqdefault

Dus het is gewoon even je verwachtingen aanpassen en dan fladder je gelukkig door het leven. Nou, was het maar zo easy. Natuurlijk willen we allemaal succesvol zijn, onze ambities waarmaken en het verschil maken. Jij waarschijnlijk ook! Het is dan ook niet zo gek dat je hoge verwachtingen hebt, maar je zou bij alles eigenlijk jezelf de vraag kunnen stellen: voldoet dit wel of niet aan mijn verwachtingen? Begrijp me niet verkeerd; teleurstellingen zullen er altijd zijn, maar we hebben de keuze om te kiezen hoe we hierop reageren.

Mo Gawdat - auteur van Solve for Happy - pakt dat aan door zijn brein te gebruiken als een tool. Zo geeft hij zijn brein maar twee typen gedachten:

 

Vrolijke gedachten
Nuttige gedachten

ZELF AAN DE SLAG

Wil je dit zelf uitproberen? Dan zou je eens kunnen oefenen door op te schrijven waar je blij van wordt. Je weet wel, dat waanzinnige gevoel toen je ouders vroeger vertelden dat jullie nog even langs de McDonalds gingen na een dagje rondrennen in de Efteling. Van welke dingetjes krijg jij die vibe? Voor Mo was dat bijvoorbeeld de lach van zijn dochter, een lekker bakkie in de ochtend en het luisteren naar muziek. Op die manier kunnen we allemaal ons geluk vinden – zelfs op een dag wanneer we te horen krijgen dat het festivalseizoen in het water valt.
 
“Jouw geluk is er al, je hoeft het alleen nog te zien.”
 
Na een stapeltje afwijzingen binnen te hebben gekregen, kwam mijn eye-opener uiteindelijk na het zien van de RTL Late Night aflevering hierboven. Ik huppelde dan wel rond met mijn diploma op zak, maar ook met een muurvaste overtuiging dat je werk moest vinden waarvoor je gestudeerd had. 'Zo hoort het gewoon', vertelde ik mijzelf. 'Waarom zou je anders vier jaar studeren?' Ik ging na meer en meer afwijzingen natuurlijk ook meer twijfelen. En dat was eigenlijk heel waardevol. Het liet mij zien dat twijfel een gezonde bron van vooruitgang is, want zo ontdekte ik dat een startersfunctie in een heel ander veld mij zat als gegoten. Eén ding wist ik wel zeker: creatief bezig zijn is een must. En dat mocht als copywriter. Geef je mij daarnaast – zo af en toe – een flauw woordgrapje, samen met een lekker bakje koffie in de ochtend, dan ben ik dolgelukkig :-)

Meer nieuws
Start jouw
toekomst
bredayteam.png
Team Breday Jongerenadviseurs

Even Whatsappen is ook geen probleem!